"we specialize in connecting and re-connecting people to their surroundings"

Material Diagram.1.jpg

DUNE CABIN  |  nl

This cabin/bolthole has been designed to minimize the ground disturbance on the landscape of the dunes while affording panoramic, unobstructed indoor and outdoor views across the Dutch coastline.

Inside, the house is divided into two levels: an open-plan area with the living room, kitchen and dining area on the ground floor and a bedroom with access to an outdoor terrace on the upper level. The wet room and a small storage area are separated from the building's main body through a walkway leading towards the main deck area. Two large sliding doors create the opportunity to close this space at night or in case of adverse weather conditions.

The cladding is inspired by the report of Danish architect office Vandkunsten, exploring alternative cladding strategies using re-purposed materials. The prototype folded metal scales resulting from the re-use of scrap metal sheets dress both long facades of the cabin, while aluminium sheet metal cladding wraps across the roof slope and southern façade. The long, thin shape of the volume in combination with the use of the two different cladding type gives the cabin a uniquely distinct visual identity, depending on the angle it is viewed from.

The interior has been designed as one compact piece of furniture, with built-in seating, cupboards, kitchen, staircase and storage nooks. The organic (variegated) patterns of the maple plywood used to line the interior bring movement to the surfaces while the natural textiles in the soft furnishing bring a tactile quality to the calming, restful backdrop. Overlapping manual oxidations applied to the brass wall create a watercolour effect, reminiscent of the waves that break on the shore.

Contact us to discuss your vision.