PLANAR PAVILION

YAC COMPETITION

2019 | Logrono | Spain

The concept of the pavilion is simple - inspired by the existing playground, we are looking to create a visual and experiential extension of it, a visually dynamic structure that creates the opportunity of tactile interaction with the material itself. Through the sequential arrangement of the five modules, the installation becomes a walkway, a ‘node’ in the flow of the plaza that both intersects and redirects journeys. As the visitor makes his way through the maze of sliding panels, pushing and pulling aside those obstructing his route, the pavilion continuously changes its appearance. With every re-located vertical plane the visual permeability through the site is re-defined, opening up or closing off views and paths while engaging both visitors and passers-by.

‚Äč

The spatial distribution of the modules emerges from the study of the cartesian networks defined by the variety of existing architectural and urban equipment pieces (i.e columns, lampshades, benches, bins) breaking up the journey through the site at a pedestrian level. Our intervention seeks to generate a path that folds itself around these obstructions and creates the experience of play through an otherwise
bland, yet convoluted space.


The build-up of each module is also stright forward - four Garnica plywood panels in their un-altered, original form and two rail fittings allowing for the counter-balanced sliding of the vertical planes. As a result, the structural elements become a dynamic network of support challenging the conventional approach to columns as passive, robust elements, as reflected by the portico canopy portruding on the Western side of the plaza.

@ 2019